Wat is neurofeedback?

Neurofeedback is een specifieke toepassing van biofeedback, waarbij de hersenen getraind worden. Bij bepaalde klachten, zoals aandachts- en concentratiestoornissen, depressie en angst zijn de hersenen uit balans. De hersengolven zijn niet goed verdeeld over de verschillende hersengebieden, wat leidt tot de klachten. Een behandeling begint meestal met een scan van de hersengolven (het EEG) waarbij gekeken wordt in hoeverre de hersengolven een afwijkend patroon vertonen.

Tijdens de behandeling wordt op die plaats één of meerdere electrodes bevestigd. De electrodes sturen informatie over de hersengolven naar een computer, welke een “beloning” geeft als de hersenen de juiste hersengolven produceren. Deze beloning kan een toon zijn of een beeld op het computerscherm. Er wordt ook veel gewerkt met computerspellen en korte films, die reageren op de hersengolven. Een behandeling duurt 20 tot 60 sessies.

Vind je neurofeedback therapeut

   Neurofeedback

   Effectief en beter dan enig andere behandelvorm

   1. Urine incontinentie bij vrouwen
    Effectief (aangetoond in meerdere goed opgezette onderzoeken)
   2. Angst
   3. ADD/ADHD
   4. Spanningshoofdpijn en migraine bij volwassenen
   5. Hoge bloeddruk
   6. Temporo Mandibulaire klachten = spanning in het kaakgewricht
   7. Urine incontinentie bij mannen

   Mogelijk effectief (aangetoond in meerdere studies):

    1. Alcoholisme en verslaving
    2. Arthritis
    3. Chronische pijn
    4. Epilepsie
    5. Obstipatie
    6. Hoofdpijn en migraine bij kinderen
    7. Slaapstoornissen
    8. Lichte vormen van traumatisch hersenletsel
    9. Vulvar Vestibulitis = vaginale pijnklachten

   Hoe zit het met vergoeding van biofeedback/neurofeedback?

   Biofeedback of neurofeedback wordt normaalgesproken niet vergoed. Tenzij de behandeling wordt uitgevoerd als onderdeel van fysiotherapeutische of psychologische zorg, waarbij de psycholoog een geregistreerd (GZ) psycholoog of eerstelijnspsycholoog is.

   Wanneer u een neurofeedback of biofeedback behandeling wilt ondergaan, vraag dan goed na of de therapeut voldoet aan de kwalificaties, die uw verzekering vraagt